UNDERSØGELSER


Hvile-EKG (elektrokardiogram) optegner hjertets elektriske ”strømme” og giver oplysninger om visse hjertefunktioner.

Arbejds-EKG måler ekg under stigende belastning (på en ergometer-cykel) samt blodtryk- og hjertefrekvens. Undersøgelsen kan bidrage til en samlet vurdering af, om der er tegn til åreforkalkning i hjertets kranspulsårer, som eventuel forklaring på forekomst af brystsmerter. Der kan også beregnes kondital og vurderes eventuel tendens til hjerterytmeforstyrrelser.

Hjerterytmeregistrering med bærbart apparatur (R-test, ”event-recording") er en ambulant undersøgelse, hvor en lille båndoptager (computer) placeres på brystet. Via elektroder registreres hjertets rytme i op til 1 uge, hvorved eventuelle rytmeforstyrrelser kan fanges.

Ultralydsundersøgelse af hjertet (ekko-kardiografi) foregår ved, at der føres et lille ultralydshoved (transducer) henover brystkassen. Lydbølgerne reflekteres fra hjertet og danner et billede på en ”monitor”. Herved kan hjertets anatomi og fysiologi vurderes i detaljer og bidrage til en præcis diagnose af årsager til hjerteproblemer og åndenød.

Ultralydsundersøgelse af perifere kar foregår også med et lille ultralydshoved over de større blodkar for eksempel på hals, arme og ben.  Samtidig måles blodtrykket i benene, hvilket er vigtigt ved mistanke om åreforkalkning i pulsårerne.